Avatar užívateľa
Strigonka

Nepoznáte niekto domáci sirup z cvikly?

Viem, že keď sme boli chorý tak nám babka dávala po lyžičke cvikly. Odrezala z nej vrcholček a vydlabala dieru a tam sa udržovala šťava. Len neviem, či tam niečo nepridávala…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4509 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
anonym

Do vydlabané díry bych přidala mletý cukr, který se rozpustí a vytváří šťávu. Jenže nemá dlouhou trvanlivost.

Přidávám recepty na vařenou šťávu.
Sirup z cukrové řepy
http://www.re­ceptyonline.cz/re­cept--sirup-z-cukrove-repy--5451.html
sirup z červené řepy
http://www.to­precepty.cz/re­cept/2510-sirup-z-cervene-repy/

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
Judith

Treba tam dať kryštálový cukor. Určite nepridávala nič iné. Tá šťava síce nemá dlhú trvanlivosť, ale zachováva si tie cenné látky pre organizmus, kvôli čomu sa získava. Ak by prešla tepelnou úpravou, už by nebola tak zdravo hodnotná. Najlepšie nechať cez noc, aby sa šťava nazbierala, ako napr. chronický kašeľ..
Podobne sa zbiera aj šťava z čiernych reďkoviek, ktorých šťava lieči choroby dýchacích ciest.

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke
Avatar užívateľa
airam

Ingrediencie
1 1/2 kg surová cvikla, 4 l voda, 3 kg cukor, 5 dkg kyselina citrónová, 1 dl rum

Postup prípravy
Cviklu pokrájať, pridať vodu a variť 4 hodiny. Scediť, pridať cukor, variť pol hodinu. Po uvarení pridať kyselinu citrónovú a rum. Teplý syrup vliať do fliaš.

před 4333 dňami Odpovedať Nahlásiť
Nový příspěvek