V Slovinsku je veľmi obľúbený pohánkový chlieb, pripravovaný z pohánkovej múky (30%) pšeničnej (70%) múky. V niektorých regiónoch je doposiaľ tradičná výroba pohánkového pečiva, alebo príprava pohánkového piva. Mladé listy pohánky sú konzumované ako zelenina, alebo sa sušia a používajú sa na čaj rovnako ako pohánkové šupky. Pohánkový med má tmavú farbu a špecifickú chuť. Šupky sa používajú na výrobu vankúšikov a matracov. Nutričná hodnota pohánky je zaujímavá pre vyváženú skladbu aminokyselín a vysoký obsah bielkovín. Pohánka obsahuje 18 rôznych aminokyselín. Množstvo lyzínu je v porovnaní s ostatnými obilninami ( pšenica cca 2,6%) až štvornásobne vyššie. Obsah bielkovín je 10 – 14 %, čo predstavuje priemerné množstvo medzi obilninami.
Zdroj: www.mlynsturovo.sk/racioporadna.htm
0
před 4921 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
U otázky neprebehla diskusia.
Nový příspěvekJudith | 55 | |
MonaLis | 34 | |
veronikaiq | 34 | |
quentos | 33 | |
Led | 32 | |
Dr.Axl | 29 | |
divoska | 25 | |
arygnoc | 24 | |
Drap | 22 | |
pandora | 21 |
Deti a zdravie |
Ženy a zdravie |
Muži a zdravie |
Choroby |
Fitness |
Životospráva |
Do balíčku zdravie |