Avatar užívateľa
Registrovaný

Prečo sa do jedál pridáva chlorid sodný?

Uzamknutá otázka – ohodnoťte najlepšiu odpoveď symbolom palca.

Odpovede:

Avatar užívateľa

Chlorid sodný (NaCl (alebo kuchynská soľ) je dôležitá minerálna látka ľudskej a zvieracej potravy.

Soľ pre život
„Ľudia soľ potrebujú, ale denne nám postačuje 3 až 4 g soli, len pri väčších fyzických výkonoch spojených s potením jej potrebujeme viac. Soľ obsahuje sodík a chlór, pričom sodík viaže vodu, čo je dôležité v telesných tekutinách, kde je sodík aj hlavným prvkom,“ hovorí doc. MUDr. Štefan Farský, FESC, predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii. „Sodík v krvi v koncentrácii 130 až 140 mmol/l tu viaže vodu, a tak môže krv prúdiť so všetkými krvinkami a výživnými i obrannými látkami.

 

Diskusia k otázke

 

U otázky neprebehla diskusia.

 

Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie

Prihlásiť sa

Položte otázku, odpovedzte, zapojte sa, …

začnite tu

Reklama

Kvalitné odpovede v: Jedlo a varenie

Pokročilý Elektrikář 61
Bronzový Judith 45
Pokročilý lienka 31
Bronzový divoska 28
Bronzový quentos 21
Pokročilý veronikaiq 20
Pokročilý jozo 20
Strieborný Led 17
Bronzový chudst 16
Pokročilý HuRe 14

Zobraziť celkový rebríček

Facebook

 

Na Vašej požiadavke sa pracuje. Počkajte, prosím.