Avatar užívateľa
gregorpetera

Ktorý recept je najtypickejši pre Slovensko ?

Čo myslíte keď sa povie Slovenská kychyňa aké jedlá sa tým konkretne myslia ?
Máme halušky, párance, pirohy a ešte ?

Zajímavá 2Pre koho je otázka zaujímavá? sanya, MonaLis před 1330 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
sanya

Odpoveď bola označená ako užitočná

Domnívám se, že se pokrmy liší oblastně stejně jako u nás. Liší se pokrmy slovácké, valašské, podkrkonošské atd.

"Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov."
https://varecha.pravda.sk/…
------

1. Co uvádějí české zdroje

Některé pokrmy v odkazu - předkrmy, dezerty a sýrys, polévky, hlavní jídla, nápoje.
https://www.albert.cz/…
--
"Slovenská kuchyně: bramborová jitrnice, halušky, pagáče, živáňská…

Historie to zařídila tak, že " typická slovenská jídla pocházejí z období, kdy Slovensko bylo většinou chudým krajem a hlavními pilíři tamní kuchyně byly brambory a zelí. atd."
http://www.ireceptar.cz/…

2. Slovenské zdroje

"Podľa výskumov posledných rokov sa slovenským „národným“ jedlom, obľúbeným najmä medzi mládežou, stal vyprážaný syr, v menšej miere pizza, suši a špeciality z „mekáča“. Bryndza je vlastne syr. Takže sme od halušiek so syrom plynule prešli k vyprážanému syru."

Čítajte viac: https://magazin-restauracie.sm e.sk/…
-----
50 vynikajúcich slovenských jedál
https://varecha.pravda.sk/…

2 NominácieKto dal odpovedi nomináciu?Dr.Axl, Odpovede.sk Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
MonaLis

Ešte:
http://slovenskepovestikdebolo tambolo.webnode.sk/…

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
makomilan

Este urcite dost vyuzivanou surovinou v klasickej slovenskej kuchyni su zemiaky. Volakedy davno ich pestoval kazdy sedliak a popri tom si aj nejake to prasa vychoval. Takze slanina, klobasa su tiez typicke pre Slovensko. Skvely recept na tieto suroviny: http://www.dobruchut.mwb.sk/… . A urcite este kysla kapusta nemohla chybat v slovenskej kuchyni.

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
Monika75

Ešte by som spomenula slivkové gule, zemiakové placky a lokše :)

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
Terka88

Mastný chlieb s cibuľou a samozrejme slanina s chlebom.

0 Nominácie Nahlásiť

Diskusia k otázke
Avatar užívateľa
Mecho

Podla mna je toto dobre Sedliacka strasanka, tradičné kapustové zemiaky

http://recepty.pozri.sk/…

před 951 dňami Odpovedať Nahlásiť
Nový příspěvek