Avatar užívateľa
gregorpetera

Ktorý recept je najtypickejši pre Slovensko ?

Čo myslíte keď sa povie Slovenská kychyňa aké jedlá sa tým konkretne myslia ?
Máme halušky, párance, pirohy a ešte ?

Zajímavá 2Pre koho je otázka zaujímavá? sanya, MonaLis před 2567 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
sanya

Odpoveď bola označená ako užitočná

Domnívám se, že se pokrmy liší oblastně stejně jako u nás. Liší se pokrmy slovácké, valašské, podkrkonošské atd.

„Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.“

https://varecha­.pravda.sk/re­cepty/narodne-kuchyne/slovenska-kuchyna/

1. Co uvádějí české zdroje

Některé pokrmy v odkazu – předkrmy, dezerty a sýrys, polévky, hlavní jídla, nápoje.
https://www.al­bert.cz/sloven­ska-kuchyne

"Slovenská kuchyně: bramborová jitrnice, halušky, pagáče, živáňská…

Historie to zařídila tak, že " typická slovenská jídla pocházejí z období, kdy Slovensko bylo většinou chudým krajem a hlavními pilíři tamní kuchyně byly brambory a zelí. atd."
http://www.ire­ceptar.cz/vare­ni-a-recepty/maso-a-prilohy/slovenska-kuchyne-bramborova-jitrnice-halusky-pagace-zivanska/

2. Slovenské zdroje

„Podľa výskumov posledných rokov sa slovenským „národným“ jedlom, obľúbeným najmä medzi mládežou, stal vyprážaný syr, v menšej miere pizza, suši a špeciality z „mekáča“. Bryndza je vlastne syr. Takže sme od halušiek so syrom plynule prešli k vyprážanému sy­ru.“

Čítajte viac: https://magazin-restauracie.sme­.sk/c/5993235/slo­venskym-narodnym-jedlom-uz-nie-su-prekvapujuco-bryndzove-halusky.html#ix­zz4avszNtce

50 vynikajúcich slovenských jedál
https://varecha­.pravda.sk/re­cepty/tag/50-vynikajucich-slovenskych-jedal/

2 NominácieKto dal odpovedi nomináciu?Dr.Axl, Odpovede.sk Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
MonaLis

Ešte:
http://sloven­skepovestikde­bolotambolo.web­node.sk/typic­ke-jedla-pre-slovensko/

0 Nominácie Nahlásiť


Avatar užívateľa
MiroZiga

brindzove haluski

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
makomilan

Este urcite dost vyuzivanou surovinou v klasickej slovenskej kuchyni su zemiaky. Volakedy davno ich pestoval kazdy sedliak a popri tom si aj nejake to prasa vychoval. Takze slanina, klobasa su tiez typicke pre Slovensko. Skvely recept na tieto suroviny: http://www.do­bruchut.mwb.sk/?se­dliacke-zemiaky,82 . A urcite este kysla kapusta nemohla chybat v slovenskej kuchyni.

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
Monika75

Ešte by som spomenula slivkové gule, zemiakové placky a lokše :)

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
Terka88

Mastný chlieb s cibuľou a samozrejme slanina s chlebom.

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
Reno

No tak este urcite kapustnicu, parene buchty a uz neviem

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
Damon

Za mňa jednoznačne halušky alebo kapustnica

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
moníčečík.sk

nnnnnnnnnnnnn­nnnniiiiiiiii­iiiiiiiiiiiic vi pionýři!!!!! jsem z česka!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
Wintun

Halušky, kapustnica, vyprážaný syr…šošovica, fazuľa

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke
Avatar užívateľa
LR

Za mňa jednoznačne prívarky. To je tak špecifické jedlo, pre ktoré som ešte nenašla výraz v žiadnom inom jazyku. A ani nic podobné nikde nevarievaju. Ano, máme halušky, pirohy, baby, buchty, ale to sa v nejakej obmene robí aj inde. No privarok je naozaj len a len náš !!!

před 786 dňami Odpovedať Nahlásiť
Avatar užívateľa
MilonJ

Kapustnica, halušky a pirohy

před 985 dňami Odpovedať Nahlásiť
Avatar užívateľa
Mecho

Podla mna je toto dobre Sedliacka strasanka, tradičné kapustové zemiaky

http://recepty­.pozri.sk/recept-sedliacka-strasanka-tradicne-kapustove-zemiaky-634

před 2188 dňami Odpovedať Nahlásiť
Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie