Avatar užívateľa
anonym

Niečo o Šalviji lekárskej?

Počula som, že táto rastlina je veľmi užitočná - čo sa týka zdravia. Je to pravda? A ak ano, tak na čo sa používa ako liečivo? A kde sa ešte používa? Čo je to za rastlinu?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3739 dňami Sledovať Nahlásiť



Odpovede
Avatar užívateľa
lienka

Šalvia lekárska patrí do rodu hluchavkovité rastliny. Má dobré účinky pri zápaloch hrdla a ďásien.
Šalvia lekárska je 20 až 70 cm vysoký, krátko rozkonárený, trváci, silno aromatický poloker s plstnatými šedo zelenými listami. Kvitne v júni až júli prevažne fialovými, ale aj bielymi a ružovkastými kvetmi.
Šalvia má silný proti bakteriálny účinok, osvedčený pri všetkých chorobách ústnej dutiny a hrdla, výborne sa uplatňuje pri zápale ďasien a paradentóze. Silica má dezinfekčné, utišujúce účinky pre ktoré sa pridáva do zubných pást a ústnych vôd. Pravidelným potieraním si zubov listami šalvie docielime vybielenie zubov. Čaj zo šalvie odstraňuje nočné potenie a pomáha pri pracovnej preťaženosti a nervozite. V ľudovom liečiteľstve sa využíva pri ťažkostiach v klimaktériu (potenie, návaly horúčav, migréna), pri silnej menštruácii na podporenie pružnosti maternice. Pri užívaní vo vyšších dávkach vyvoláva kŕče podobné epileptickým.
Má svoje využitie i v kuchyni: má ostrú, korenistú až štipľavú vôňu a chuť. Používame hlavne mladé koncové výhonky rastlín. Čerstvými, ale i sušenými lístkami koreníme jahňacinu, baraninu, teľacinu, hydinu i ryby. Dochucujeme ňou maslo, syr, nátierky, cibuľovú polievku, dusené rajčiaky, pečienku, rôzne plnky alebo i pečené zemiaky. S rozmarínom dodáva zaujímavú chuť mäkkým syrom a maslu. V kuchyni južnej Európy je šalvia najpoužívanejšou koreninou a zložkou väčšiny koreninových zmesí.

Zdroj: www.bylinky.sk

0 Nominácie Nahlásiť

Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek