Avatar užívateľa
anonym

Čo je to laktózova intolerancia?

Je to nejaké ochorenie? A aké? Kamarátka tvrdí, že jej malý synček na to trpí, že nemôže mliečne výrobky. To je tak vážne? Dá sa to liečiť?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pre koho je otázka zaujímavá? anonym před 4941 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
KORVO

Intolerancia laktózy alebo neznášanlivosť laktózy je neschopnosť organizmu tolerovať mlieko a mliečne výrobky. Intolerancia laktózy je spôsobená neprítomnosťou enzýmu laktáza alebo jeho nedostatočnou činnosťou.
Aké sú symptómy?

nafukovanie

bolesti a kŕče brucha

pálenie žáhy

hnačka

Tieto symptómy sa u osôb s intoleranciou laktózy väčšinou prejavia do dvoch hodín od konzumácie mliečnych výrobkov. U každého jedinca však môže byť ich výskyt, priebeh a intenzita rôzne. U niekoho sa prejaví len jeden u niekoho viaceré. To je aj dôvod prečo väčšina ľudí ani netuší, že príčinou ich nešpecifických tráviacich ťažkostí je intolerancia laktózy.http://www­.laktazan.com/in­dex.php?m=271&c­=s&i=ake_su_sym­ptomy_

Príznaky neznášanlivosti mliečneho cukru navyše závisia od množstva konzumovaného mliečneho cukru a tiež od stupňa laktózovej intolerancie – prahu, do ktorého tolerujete mliečny cukor. Len keď prekročíte svoju prahovú dávku mlieka v potrave, rozvinú sa niektoré z vyššie popísaných symptómov.

Existuje prípravok LAKTAZAN (tablety a kvapky). Tablety sa užívajú vždy pred konzumáciou mliečneho výrobku a kvapky sa dávajú priamo do mlieka (7ml/30l mlieka).
Tu http://www.lak­tazan.com/index­.php?m=1076&c=s&i=test sa dá objednať testovacia vzorka jedno balenie tabliet za cenu poštovného a balného.

Zdroj: www.choredieta­.sk/index.php/vy­ziva-poruchy-vyzivy/intolerancia-laktozy

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
jozo

Intoleranciou na laktózu trpí na Slovensku 5–15 % ľudí. Vypitie obyčajného mlieka im môže spôsobiť bolesti brucha, nafukovanie alebo hnačky. „Intolerancia laktózy je enzymatická porucha štiepenia mliečneho cukru laktózy enzýmom laktáza. Príčiny sú buď vrodená porucha funkcie enzýmu alebo získaná počas života-po vírusových a bakteriálnych črevných infekciách, po dlhodobej antibiotickej liečbe pri autoimunitných ochoreniach čreva. Je to nežiadúca potravinová reakcia. Je dôležité:

  • dôsledne vylúčiť z jedálneho lístka všetky mliečne výrobky (kravské, ovčie a kozie mlieka a syry, acidofilné mlieko, kakao, jogurty, – dôsledne vylúčiť všetky potraviny, ktoré obsahujú laktózu – mliečna čokoláda, dezerty, keksy, zákusky, koláče s obsahom sušeného mlieka, maslo, margarín alebo mliečne výrobky
  • s lekárom stanoviť obsah laktózy v liekoch (laktózu obsahuje asi 20% liekov na predpis a asi 6% voľnopredajných liekov) a nájsť alternatívy bez laktózy
  • sledovať zloženie a prípadný obsah laktózy vo všetkcýh používaných potravinách (napr. lunchmeat), nápojoch a hygienických potrebách (žuvačky)

Zdroj: www.femme.sk/in­dex.php?option=com_con­tent&view=arti­cle&id=3832:mli­eko-ktore-neublii&catid=32:zdra­vieaktualne&I­temid=39 , www.akv.sk/in­dex.php?id=300&­option=com_con­tent&task=view

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Zdravie