Avatar užívateľa
anonym

Čo je celiakia?

Už som o tom ochoreni niečo počula, známa ma dievčatko s týmto ochorením a malá musí stále držať akúsi dietu. Čo je to za ochorenie? Je dedičné? Čo ho spôsobuje? Je asi ťažké žiť s takýmto ochorení, sústavne kontrolovanie potravin.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4288 dňami Sledovať Nahlásiť



Odpovede
Avatar užívateľa
jozo

Celiakia (známa ako glutén-senzitívna enteropatia alebo celiakálna sprue alebo gluténová intolerancia) je poškodenie tenkého čreva zapríčinené imunologickou reakciou vyvolanou gluténom. Glutén je zásobný proteín nachádzajúci sa v pšenici a ostatných cereáliách ako raž, jačmeň a ovos. Celiakia sa prejavuje ako súbor oslabujúcich symptómov, ale vhodnou bezgluténovou diétou sa pacient úplne zotaví. Keď ľudia s celiakiou začnú s bezgluténovou diétou, črevná sliznica sa postupne zregeneruje a vráti sa jej normálna funkcia. Pre mnohých ľudí znamená zmenu života tiež vyliečenie a vymiznutie prejavov. Glutén sa nachádza v zrnách pšenice, raže, jačmeňa a ovsa, ktoré sa používajú na výrobu mnohých denne používaných potravín ako sú chlieb, raňajkové cereálie, cestoviny, pizza, múčniky, koláče a keksy. Nie je to však až také jednoznačné, pretože zrná obsahujúce glutén sa používajú pri výrobe cesta a omáčok a nachádzajú sa aj v niektorých mäsových produktoch (párky, fašírky). Ryža, zemiaky a kukurica neobsahujú glutén a pre ľudí s celiakiou existujú rôzne bezgluténové produkty.

Zdroj: www.eufic.org/article/sk/5/24/ artid/celiakia/

0 Nominácie Nahlásiť

Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek