Avatar užívateľa
anonym

Aké poznáte cukry?

Skúsila som si dnes kúpiť tmavý cukor a nieje to zle, ja bez cukru nemôžem fungovať, som veľmi na sladké. Ale skúsim tmavý cukor na pečenie a do kávy a pod., aspoň budem mať pocit, že s toľko neškodím zdraviu. Aké druhy cukrov ešte sú?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5126 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
anticas

Mne sa tiež tmavý cukor pozdáva. Okrem toho ešte poznáme:

Melasový cukor: tmavý, vysoké percento melasy- Má lepkavú textúru. Najrozšírenejší druh melasového cukru je barbadovský.

Muskovado: cukry muskovado nemajú takú charakteristickú chuť ako melasový. Používajú sa na dodanie farby a chuti napr. pudingom, koláčom, sušienkam.

Mäkký hnedý cukor : sú to hnedé cukry rafinované z cukrovej trstiny. farba a chuť závisí od množstva pridanej melasy. Je to druh vhodný na pečenie.

Demerara: pôvod z Guayany. Charakteristické sú veľké kryštály.

Zlatý granulovaný cukor : suchý, sypký cukor s maslovou chuťou.

Kryštálový cukor : cukor na každodenné použitie.

Práškový cukor : je to ďalej zomletý kryštálový cukor.

Cukor na polevy : je to práškovaný kryštálový cukor. Skladovať sa má na chladnom, suchom mieste a pred použitím ho treba vždy preosiať, pretože je náchylný na tvorbu hrudiek.

Zdroj: http://www.svet­jedla.sk/clanok­.php?id=308

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
quentos

přírodních cukrů znám dva druhy, žlutý a hnědý – hnědý z nich je zdravější

0 Nominácie Nahlásiť


Avatar užívateľa
veronikaiq

Cukry (glycidy) je spoločný názov pre monosacharidy (jednoduché cukry) a oligosacharidy (zlúčeniny zložené z niekoľkých monosacharidov).
Trhové druhy cukru: biely cukor tzv. repný či trstinový cukor inač nazývaný i stolný cukor (kryštálový cukor, práškový cukor), hnedý cukor, škoricový cukor, vanilkový cukor, dia-betický cukor (dextroza: hroznový cukor, alebo glukoza, ovocný cukor- fruktoza),
Cukor k ľudskej výžive:

  • Cukor (sacharóza) patrí do skupiny látok, ktoré sa nazývajú sacharidy.
  • Glukóza vznikajúca rozkladom cukru je zdrojom energie pre mozgové bunky.

Sacharóza prechádza ústami a žalúdkom, v tenkom čreve sa štiepi na glukózu a fruktózu, ktoré krvným obehom prechádzajú do pečene a do ostatných orgánov.

  • Fruktóza zostáva v pečeni a využíva sa na tvorbu glykogénu – zásobáreň energie.
  • Laktoza – mliečny cukor

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Zdravie