Avatar užívateľa
anonym

Načo je dobré pšeno?

Babička mi stále vraví ako kedysi jedávali každý deň pšeno a aká to bola dobrota a žeby som to niekedy mala skúsiť, že je to veľmi zdravé. Je ozaj pšeno zdravé?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4937 dňami Sledovať Nahlásiť



Odpovede
Avatar užívateľa
veronikaiq

Pšeno je proso bez semenných šupiek. Guličky sú malé, žltkasté a chutia sladkasto. Obilnina má pôvod v Číne. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka. 10 dekagramov pšena obsahuje 1490 kJ. Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Pomáha:

  • chudokrvným ľuďom (pre svoj vysoký obsah železa)
  • kostiam – spevňuje ich
  • žalúdku – keďže pšeno je zásadité, možno ho považovať za liek pro pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením
  • pankreasu a slezine
  • zubom, nechtom a vlasom – spevňuje ich pre obsah zinku
  • obličkám – posilňuje ich

Okrem toho nedáva šancu únave a depresiám, zlepšuje imunitu a spoľahlivo prečisťuje organizmus.

Zdroj: www.zdravie.prav­da.sk/vycisti­te-si-organizmus-psenom-dn6-/sk-zvyziva.asp?c=A101107_­232849_sk-zvyziva_p31

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie