Avatar užívateľa
veronikaiq

Čo pochúťka burčiak?

Boli sme na vinobraní- fantastických slavnostiach. Poprvý raz som ochutnala burčiak, paráda. Poďte mi niečo napísať o burčiaku, čokoľvek. Aký radi pijete? Biely, alebo červený? Me chutnali obe druhy:o).

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3691 dňami Sledovať Nahlásiť



Odpovede
Avatar užívateľa
HuRe

Já burčák moc ráda. Jezdíme každým rokem na 1 víkend na Moravu. Je zdravý.
Raději červený, toho je ale méně, takže více bílý.
Škoda je, že mi doma nechutná. Atmosféra vinného sklípku je jedinečná. Takže burčák piju jen tam :-).

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
ciernak

Jedna ľudová múdrosť vraví, že pre uchovanie zdravia musí človek vypiť toľko burčiaku za sezónu, koľko krvi koluje v jeho žilách. Ale nie všetky burčiaky, ktoré sa dajú kúpiť, sú kvalitné. Jeho výroba trvá sedem dní a proces je nasledujúci: pozbierajú sa hrozná, z ktorých sa vytlačí šťava. Keď potom začnú kvasiť, vznikne burčiak, ktorý je vlastne medziproduktom pri výrobe vína. Dobrý burčiak je mliečne biely
– okrem druhov pripravených z ružových alebo červených hrozien. Nikdy ale nesmie byť hnedý, pretože táto farba signalizuje buď, že je nápoj už starý, alebo vyrobený z iného ovocia. Správny burčiak sa pije teplý. Keď dosiahne svoj vrchol, obsahuje okolo 7 stupňov alkoholu. Znalci hodnotia burčiak podľa prítomnosti príjemnej kyselinky a určitej plnosti a hutnosti. Pokiaľ niekto pančuje burčiak dodanou kyselinou citrónovou, vznikne vodová brečka, ktorá s pravým burčiakom nemá nič spoločné. Kvalitný burčiak sa dá rozoznať aj podľa príjemnej vône.
Typy burčiaku:
1. Sladký – prevažuje v ňom cukor nad alkoholom. Burčiak je v štádiu zrodu, chuť je muštová.
2. Vo vare – maximálny vrchol aktivity kvasiniek, pomer alkoholu a cukru je 50 % na 50 %.
3. Po zlomení – prevažuje alkoholická chuť nad sladkosťou, vystupujú kyseliny.
4. Mydelnička – obsahuje kvasné látky, ostrejšie kyseliny, cukor zaniká, vystupuje alkohol. Chuť je veľmi rôznorodá.
5. Mladé víno – vystupuje vôňa odrody, jedná sa už o skoro čisté víno.
6. Červený burčiak – jedná sa o mušt, ktorý kvasí sa z modrých hrozien na červené víno. Má úplne rovnaké štádia zrenia ako biely burčiak.

Zdroj: www.adam.cas.sk

0 Nominácie Nahlásiť

Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek