Avatar užívateľa
lienka

Čo je to glutaman sodny?

Viem, že o ňom veľa doktorov ale i ľudí hovorí ako, že je to niečo zle v potravine. Ako nám môže škodiť? A prečo sa vlastne dáva do potravín? Ako vznikol glutaman sodný? Prečo sa tu naraz objavil a my si naň musíme dávať pozor?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pre koho je otázka zaujímavá? Elektrikář před 4946 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
veronikaiq

Glutaman sodný je sodná soľ kyseliny glutámovej. Glutamát je prirodzene sa vyskytujúca aminokyselina, ktorá sa nachádza takmer vo všetkých potravinách, najmä však v tých, ktoré sú bohaté na bielkoviny, napríklad mliečne výrobky, mäso, ryby a mnohé druhy zeleniny. V potravinách, ktoré zvykneme používať na dochucovanie, napríklad huby či rajčiaky, je veľa prirodzene sa vyskytujúceho glutamátu. Ľudský organizmus tiež produkuje glutamát a ten má pre normálne fungovanie organizmu významnú úlohu. Glutaman sodný, pridávaný do potravín, má ochucovacie vlastnosti, podobne ako ten, ktorý sa v potravinách vyskytuje prirodzene. Pôsobí na zvýraznenie arómy a dodáva piatu chuť, ktorá sa nazýva „umami“, ktorá sa dá najlepšie opísať ako pikantná, podobná vývaru či mäsu. Kedysi sa glutaman sodný extrahoval z potravín bohatých na bielkoviny, napríklad z morských rias. Dnes sa už táto časovo náročná technológia nepoužíva a glutaman sodný sa vyrába priemyselnou fermentáciou.

Zdroj: www.eufic.org/ar­ticle/sk/5/24/­artid/glutama­ne-sodnom/

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
Elektrikář

Je to přísada do jídla z masovou chutí. Prodávvá se pod názvem Gutasol od 50 let jako polévkové koření.Je v čínských polévkách a používá se v čínské kuchyni na dochucení zeleniny.Není vhodný do dětských jídel.

0 Nominácie Nahlásiť


Avatar užívateľa
Judith

rakovinotvorná látka!!!

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie