Avatar užívateľa
anonym

Aký je rozdiel medzi bielym a čiernym čajom?

Chodíme k známym a tí nám ponúkajú mnoho čajov, neviem si vybrať, líšia sa chuťou ..aj niečim iným?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5011 dňami Sledovať Nahlásiť



Odpovede
Avatar užívateľa
ivokan

Čierny čaj:

Tento druh čaju je v Európe najrozšírenejší a najpopulárnejší. Málokto však vie, že až do 17. storočia sa v kolíske čaju, v Číne, pripravoval výlučne čaj zelený. Počas dlhej prepravy do Európy však čaj výrazne strácal na kvalite a tak sa vzhľadom na neustále rastúci dopyt hladaj spôsob, ako čajové lístky uchovať čo najlepšie. Zistilo sa, že najlepším spôsobom „konzervácie“ je fermentácia.

Fermentácia je biochemická reakcia, pri ktorej dochádza k oxidácii vylúčenej bunkovej šťavy. Mení sa farba čajových lístkov zo zelenej na medenú a uvoľňujú sa látky, ktoré ovplyvňujú chuťové vlastnosti čaju. Tieto látky sú rozpustné len v horúcej vode, preto sa čierne čaje – na rozdiel od zelených či bielych – zalievajú vriacou vodou. Bezprostredne po fermentácii sa čajové lístočky vystavia horúcemu prúdu vzduchu v peci na sušenie. Odparí sa zvyšná voda a bunková šťava zostane zaschnutá na pokrútených lístkoch, ktoré ešte viac stmavnú a získajú typickú vôňu.

Pri zaliatí v konvici sa táto zahustená šťava z lístočkov uvoľní a dostaneme lahodný medenočervený nápoj. Tu treba poznamenať, že v Číne sa čierne čaje označujú ako červené práve podľa charakteristickej farby nálevu.

Čierny čaj sa zalieva vriacou vodou. Konkrétny účinok čaju na naše telo je dané dĺžkou vyluhovania. Ak necháme čajové lístky lúhovať 2 – 3 minúty, uvoľní sa teín, ktorý má podobné účinky ako kofeín. Pôsobí povzbudivo, najmä na mozgovú činnosť, bystrí myseľ a na rozdiel od kávy nazaťažuje srdce a krvný obeh. Ak necháme čaj lúhovať 5 minút (nie dlhšie!), uvoľní sa tanín, ktorý tlmí účinky teínu a má priaznivé účinky na tráviacu sústavu, upokojuje žalúdok a črevá, pôsobí na cievny systém a celkovo detoxikuje organizmus. Často zaužívaná predstava, že čím dlhšie čaj lúhujeme, tým je silnejší, je chybná. To už sa uvoľnia len ďalšie triesloviny, ktoré sú horké a ľahko ich spoznáme ako nechutné plávajúce oká na čaji.

Biely čaj:

Biely čaj sa považuje za najväčšiu lahôdku vôbec. Sú to tie najmladšie lístky, pokryté striebornými chĺpkami, ktoré sa odtrhávajú ešte pred rozvinutím. Nechajú sa zvädnúť, aby sa z nich odparila voda a potom sa len vysušia. Žiadna fermentácia sa nekoná, preto ho môžme považovať za najzdravší zo všetkých. Popíjal ho už čínsky cisár Huj-čong (vládol v rokoch 1011–1225). Nálev má svetlú farbu, jemnú sladkastú vôňu a výnimočnú chuť. Biely čaj sa zvykne dochucovať jasmínom, amaranthom alebo osmanthom a častokrát sa tvaruje do guličiek, perál, špičiek. Je vzácny a preto aj poriadne drahý.

Biely čaj sa zalieva podobne ako oolong, voda nesmie byť vriaca, ba dokonca ešte o niečo chladnejšia (okolo 80 °C). Lúhuje sa okolo päť minút a keďže je mimoriadne kvalitný, je možné urobiť až päť nálevov.

Zdroj: http://www.de­epgirl.sk/osob­ne/caj_az.php

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie