Avatar užívateľa
ciernak

Ako vznikajú diery v sýre?

Mám veľmi rad sýry a hlavne tie tvrdé s dierami. Tie sú premňa tak trošku záhadou. Rád by som sa dozvedel odpoveď na to čo mi vrtá hlavou vždy, keď tie sýry s dierami kupujem či jem. Ešte aj ten vzhľad-ako z rozprávky ma na nich fascinuje.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pre koho je otázka zaujímavá? tanama, tessa, anonym před 3677 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
Elektrikář

Je to způsobem zrání, dokvašují v sýru zbytky mléka a vznikající plyn, který dělá díry.

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
anonym

Je to způsobeno kvašením a dozráváním.Ale také se může stát, že ty díry tam udělaly myši:)))To je jen k pobavení. Ahojky LVICE

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
veronikaiq

Spôsob výroby sýra pozná ľudstvo už najmenej 5000 rokov. Sýr sa vyrába z mlieka a to nielen kravského, ale i kozieho a ovčieho. Keď sa do mlieka pridá sýridlo , oddelí sa pevná biela masa od tekutej syrovátky. K tejto mase sa potom pridávajú bakterie a soľ a nechá sa odležať. Bakterie zmenia mliečnu masu na sýr. Pritom vznikajú plyny, hlavne oxid uhličitý. Keď sýr stuhne, bublinky oxidu uhličitého sa nemôžu dostať z tuhej masy na povrch. Tak vzniknú diery. Existujú druhy sýrov s veľkými dierami, ako je ementálsky sýr, a druhy s drobnými dierkami. Bakterie sa podieľajú mielen na výrobe sýra, ale tiež na výrobe jogurtu a zakysaného mlieka.

0 Nominácie Nahlásiť

Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek