Avatar užívateľa
anonym

Ako v obchode odlíšim dobrú čokoládu?

Ako môžem podľa zloženia rozoznať kvalitnú čokoládu od nekvalitnej?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pre koho je otázka zaujímavá? lienka, anonym před 5004 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
lienka

  1. Čokoláda sa vyrába z kakaovej hmoty, kakaového masla, cukru a pochutín. Chuť a kvalita čokolády závisia najmä od druhu použitých kakaových bôbov. Každý druh má totiž špecifickú chuť. Označenie kakaová sušina vyjadruje podiel kakaových súčastí a musí byť uvedený na obale.
  2. Čistá čokoláda obsahuje najmenej 43 % kakaovej sušiny. Patrí sem horkosladká a horká čokoláda.
  3. Horká čokoláda má najnižší obsah cukru. Vyrába sa z kakaovej hmoty, kakaového masla a cukru. Kvalitná by mala obsahovať 50 až 75 % kakaových súčastí.
  4. Mliečna čokoláda obsahuje okrem kakaovej sušiny i mlieko. Dnes sa často vyrába zo sušeného mlieka. Mala by obsahovať 30 až 70 % kakaových súčastí. Za kvalitnú sa považuje taká, ktorá má viac ako 47 % kakaovej sušiny.
  5. Biela čokoláda technicky vôbec nie je čokoláda. Obsahuje kakaové maslo, mlieko a cukor, ale nijakú kakaovú hmotu. Menej kvalitná má veľa rastlinného tuku a niektorí výrobcovia ním nahrádzajú kakaové maslo úplne.
  6. Čokoláda na polevu obsahuje veľa kakaového masla, preto má lesklý vzhľad a hladkú textúru. Používajú ju cukrári na obaľovanie. Odtiaľ pochádza jej francúzsky názov couverture, čiže krytie.

Zdroj: varecha.pravda­.sk/magazin/ku­pujte-ozajstnu-cokoladu/10115-clanok.html

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
marknie

Toto je návod, ktorý poznám ja. Najviac na kvalitu čokolády vplýva obsah kakaovej sušiny. Tie kvalitnejšie jej majú okolo 30 %. Tento údaj sa dá jednoducho vyčítať zo zloženia čokolády uvedeného na obale. Platí teda, že čím viac percent, tým kvalitnejšia čokoláda. Pri vyššom obsahu sa ale výlučne jedná o tzv. horkú čokoládu.

0 Nominácie Nahlásiť


Avatar užívateľa
Babo

Ak je tam vela margarínu tak nikdy nebude chutit podla ocakavani a vecsinou tejto kvalite ani nezodpovedá cena :) takze najlepsie je si pozriet zlozenie kolko kakaa má :) a hravo si mozete vybrat :)

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
Elektrikář

Kvalitní čokoláda má v procentech větší obsah kakaa. A kakaového másla.

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie