Avatar užívateľa
anonym

Ako sa rozdeľujú vína podľa kvality?

Ja to totiž stále neviem rozlíšiť a pri nákupe vína mám z toho „hokej“. Rada sa dozviem ako je to s kvalitatívnym rozdelením vín. Viete to?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pre koho je otázka zaujímavá? Jenifo, Kika před 4918 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
ciernak

Delenie druhov vína:
Stolové víno – víno nie je označené názvom odrody ani názvom vinohradníckej oblasti, vinohradníckeho rajónu alebo vinohradníckej obce.
Akostné víno – odrodové víno – pri označení vína sa musí uviesť ročník, odroda a vinohradnícka oblasť alebo vinohradnícky rajón, kde sa hrozno z ktorého je víno dopestovalo
Značkové víno – vyrobené z hrozna domáceho pôvodu, podľa receptúry výrobcu, so stálou kvalitou a charakterom. V označení značkového vína sa musí uvádzať ročník, vinohradnícka oblasť, kde sa hrozno vypestovalo, v označení sa tiež môže uvádzať aj vinohradnícka obec, alebo vinohradnícky hon.
Výberové víno s prívlastkom:
Vyrába sa iba z hrozna domáceho pôvodu, v označení tohto vína sa musí uviesť prívlastok, vinohradnícka oblasť alebo vinohradnícky rajón, vinohradnícka obec, kde sa výberové víno s prívlastkom vypestovalo.
kabinetné – vyrobené z hrozna s cukornatosťou najmenej najmenej 19 kg na 100 l muštu
neskorý zber – vyrobené z hrozna plnej zrelosti zbieraného po období hlavného zberu s cukornatosťou 21 kg na 100 l muštu
výber z hrozna – hrozno má cukornatosť najmenej 22 kg na 100 l muštu zodpovedajúceho neskorému zberu, ktoré sa získava z vybraného hrozna, kde sú odstránené nevyzreté a chybné bobuľky
bobuľový výber – vyrobené z výberu prezretého hrozna s cukornatosťou minimálne 25 kg na 100 l muštu
hrozienkový výber – vyrobené len z prezretých hrozienkovaťelných bobúľ hrozna (cibéb) s cukornatosťou najmenej 29 kg na 100 l muštu
ľadový zber – hrozno bolo na úkor zvýšenia kvality zberané a spracované až po klesnutí teplôt pod bod mrazu (až –6°C), cukornatosť dosahuje najmenej 27 kg na 100 l muštu

Zdroj: www.horesany.hos­t.sk/index.php?st=vi­no_delenie

0 Nominácie Nahlásiť

Otázka nemá žiadne ďalšie odpovede.



Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie