Avatar užívateľa
anonym

Aké je granátové jablko?

Videla som ho už v predaji, ale nikdy som sa neodvážila si ho kúpiť. Nepoznám toto exotické ovocie, ale poslednou dobou je o ňom dosť počuť. chcela by som ho ochutnať. Zaujíma ma, čo je to to granátové jablko a kde je jeho pôvod? Ako sa konzumuje?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5017 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
jozo

Granátové jablko rastie na granatovníku, ktorý ma pôvod v Ázii. Odtiaľ sa pestovanie granatovníku rozšírilo do Európy, hlavne do krajín Stredozemného mora.
Najlepšie granátové jablká pochádzajú z krajín so suchým teplým letom a studenou zimou.
Plod granatovníka – granátové jablko má červenkastú farbu, vonkajším tvarom sa podobá jablku, obsahuje charakteristické šesťcípe „zrniečka“. Šupa je kožovitá a hrubá asi päť milimetrov. Teda granátové jablko sa dá vďaka tomu skladovať celé týždne a dokonca celé mesiace.
Vo vnútri pod šupou sa nachádzajú šťavnaté jadierka (svetlohnedé semienka) sú uložené v červenej priesvitnej chrumkavej dužine. Sú uložené v komôrkach, obsahujú kyselinu trieslovú a preto je ich chuť zľahka horká.
Surové ovocie sa používa priamo na konzumáciu (vyjesť lyžičkou) alebo do sladkých a chutných šalátov, štiav na sorbety alebo do nápojov. V teplej kuchyni sa pridává predovšetým ku kuracine, grilovanému mäsu a rybám. Z granátových jablk sa tiež pripravuje zavarenina. Z listov granátovníku se pripravuje chutný čaj, a pretože kvety, šlupky nezrelých plodov, korene a kôra obsahujú farbivo, farbily sa ním v Oriente koberce a látky.
Granátové jablká sa využívajú v kosmetickom priemysle.
Granátové jablko je pravekým symbolom lásky a plodnosti. Semienka obsahujú hladinu hormónov, spevňujú kožu, znížia zápal a zároveň aktivujú regeneráciu buniek. Granátového jablka, ktoré sú bohaté v rastlinných estrogénoch, obsahujú vitamíny C, B5 a vápnik.

0 Nominácie Nahlásiť

Otázka nemá žiadne ďalšie odpovede.



Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie