Avatar užívateľa
anonym

Aké chleby poznáte?

Aké chleby jedávate? Aké poznáte a aké máte radi pečivo? Tmavé alebo biele? Ja viem, že tmavé je zdravšie, ale niekedy si s radosťou dám aj klasický biely rohlík. Aké vlastne chleby existujú?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4240 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
lienka

Chlieb sa u nás pečie prevažne zo zmesi ražnej a pšeničnej múky. Vo výžive je mimoriadne dôležitý, lebo nahradzuje až tretinu dennej potreby kalórií. Okrem energie dodáva organizmu aj látky ochranné, najmä zlúčeniny fosforu, železa a vitamíny skupiny B. teraz sa predávajú tieto druhy chleba:
Biely chlieb (výražkový) sa pečie z nízko vymletej ražnej múky. Je bledej farby, vláčny a chutný. Rýchlo vysychá a tvrdne.
Biely chlieb sa pečie z ražnej múky (T 930) s menším alebo väčším prídavkom múky pšeničnej (T 1050). Od predchádzajúceho druhu chleba a líši tmavšou farbou a tým, že si dlhšie zachováva čerstvosť. Tohto chleba sa predáva najviac.
Tmavý chlieb sa pečie z ražnej múky (T 1300)s prídavkom múky pšeničnej (T 1050). Je ešte tmavší ako predchádzajúce druhy.
Pšeničný chlieb sa pečie z čistej pšeničnej múky. Má charakteristickú vôňu a sladkastú chuť. Rýchle však vysychá a drobí sa.
Okrem týchto bežných druhov pečú sa aj špeciálne (diétne) druhy chleba. Z pšeničného alebo žitného šrotu sa vyrába Grahamov chlieb, z ovseného šrotu Kneippov chlieb a z navlhčených a rozmliaždených zŕn tzv. Simonsov chlieb. Tieto výrobky sú určené pre diétne stravovanie a vyznačujú sa vysokou biologickou hodnotou. Pre diabetikov sa pečie z pšeničného lepku (s malým prídavkom múky) tzv. vzdušný chlieb, ktorý má podstatne znížený obsah škrobu.

Zdroj: www.marpes.info/marpes-info/ma rpes_info_2/Rady-pozivatiny.ht ml

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
Elektrikář

Nejlépe mi chutna chléb šumava,jedl jsem i chleba s ořechy nebylo to špatné.

0 Nominácie Nahlásiť

Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek