Historie úprav

Avatar užívateľa

Zeptal/a se – 19.červen 14:15

Prečo je medveď na Slovensku chránený, keď v súčasnosti nie je v žiadnom prípade ohrodzený?

Príroda a životné prostredie – Zvieratá

V tridsatych rokoch minulého storočia boli medvede na Slovensku ohrozené, bolo ich okolo 30 kusov. Teraz sú medvede premnožené. V roku 1967 bolo na Slovensku 359 kusov medveďov. Od roku 1962 bolo započaté s ich reguláciou (tým, že boli vydané prvé povolenia na odlov medveďov), pretože se medvede začali dynamicky rozmnožovať. Každoročne sa vykonáva regulovaný odlov medveďov v počte cca 10 – 15 kusov. Je to málo, dynamický nárast medvedej populácie sa nedarí zastaviť, v roku 1967 bolo na Slovensku cca 1200 medveďov, teraz sa ich počty pohybujú okolo 1600 kusov, poľovníci hovoria o množstve 2200 ks.
https://www.prav­daomedvedoch.sk/stav-populacie-medveda-hnedeho-v-minulosti/

Avatar užívateľa

Zeptal/a se – 19.červen 17:02

Prečo je medveď na Slovensku chránený, keď v súčasnosti nie je v žiadnom prípade ohrozený?

Príroda a životné prostredie – Zvieratá

V tridsatych rokoch minulého storočia boli medvede na Slovensku ohrozené, bolo ich len okolo 30 kusov. Teraz sú medvede premnožené. V roku 1967 bolo na Slovensku 359 kusov medveďov. Od roku 1962 bolo započaté s ich reguláciou (tým, že boli vydané prvé povolenia na odlov medveďov), pretože se medvede začali dynamicky rozmnožovať. Každoročne sa vykonáva regulovaný odlov medveďov v počte cca 10 – 15 kusov. Je to málo, dynamický nárast medvedej populácie sa nedarí zastaviť, v roku 1967 bolo na Slovensku cca 1200 medveďov, teraz sa ich počty pohybujú okolo 1600 kusov, poľovníci hovoria o množstve 2200 ks. A ešte jedna informácia – medveď patrí medzi škodlivú zver.
Je to zaradnie len informatívne, ako tu je uvedené. Zver môže byť v niektorých prípadoch škodlivá, v iných užitočná. Ako je to u medveďa, to teda neviem.
https://www.prav­daomedvedoch.sk/stav-populacie-medveda-hnedeho-v-minulosti/
https://www.pre­lovca.sk/o-polovnictve/po­lovnicke-rozdelenie-zveri/