Avatar užívateľa
anonym

Ktore pridavne latky v potravinach tzv. E-cka su naozaj neskodne a ktore skodia? Je vela roznych nazorov, kde je pravda

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pre koho je otázka zaujímavá? lienka před 4925 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
lienka

Tzv. dobré éčka – priaznivé pre zdravie E 100 – kurkumín (je napríklad v kari korení, znižuje hladinu tzv. zlého cholesterolu a zvyšuje hladinu dobrého) E 101 – riboflavín, vitamín B2 (farbí cereálie, dôležitý pre imunitný systém, chráni pred šedým zákalom, zmierňuje migrény) E 160 a – karotény (syry, zmrzliny, majonézy, neutralizuje voľné radikály, je účinnou prevenciou chorôb srdca) E 161 b – luteín (mliečne výrobky, šalátové zálievky, znižuje riziko rakoviny pľúc) E 170 – uhličitany vápenaté (kakao holandského typu, nevyhnutné pre zdravé zuby) E 300 – vitamín C (džúsy, antioxidant v nealko nápojoch) E 306 – E 309 – vitamín E (rastlinné tuky, pôsobí ako antioxidant, zvyšuje imunitu) E 406 – agar (tavené syry, želé, má mierne preháňavý účinok) E 410 – karubín (nápoje, cukrovinky, syry, pomáha znižovať hladinu cholesterolu)

Tzv. zlé E-čka: alergenne: E 102 – Tartrazín ( mliečne výrobky)
E 122 – Azorubín ( jogurty)
E 154 – Hneď FK ( farbenie údených rýb)
E 160 b – Annato ( mliečne výrobky)
E 407 – Karagenan ( Mäsové a mliečne výrobky)
Tzv.zlé E-čka: karcinogenne: Ide o žlté farbivo Tartrazin E102, červený amaranth E123, červený Erythrosin E127, ale aj červený azorubin E122 a Červeň 2G E128.

Zdroj: www.ivvl.sk/stmat/ta­iex2.ppt

0 Nominácie Nahlásiť

Otázka nemá žiadne ďalšie odpovede.



Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Zdravie