Avatar užívateľa
anonym

Čo je to molekulárna kuchyňa?

Neviem čo si mám pod týmto pomenovaním predstaviť? Ešte som sa asi s takouto kuchyňou nestretla. Ide o druh stravovania, alebo konkrétne o kuchyňu?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4909 dňami Sledovať Nahlásiť



Odpovede
Avatar užívateľa
ciernak

Ide o molekulárnu gastronómiu. Dá sa povedať, že je to vedecká kuchyňa. Molekulárna gastronómia sa snaží pochopiť chemické reakcie a fyzikálne deje, ku ktorým dochádza počas varenia a hľadá možnosti odlišných spôsobov prípravy jedál. Deje sa tak využitím nových technológií, zmenou vzhľadu alebo štruktúry pokrmov a novými chuťami. Na to sa využívajú molekulárne vlastnosti zeleniny, mäsa alebo rýb, ako aj špeciálne vyvinuté zariadenia a prísady, ktoré vyvolávajú chemické a fyzikálne reakcie. Jedlá molekulárnej gastronómie majú skôr geometrické tvary v podobe guliek či rôznych kociek a kvádrov. Navyše majú nevšedné, často priesvitné farby, na dotyk môžu byť rôsolovité, pružné či tvrdé. Tieto jedlá sú rozmermi malé a nekrájajú sa príborom, neprežúvajú sa, ale prehĺtajú.

Zdroj: www.equark.sk/in­dex.php?cl=ar­ticle&iid=1261

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie