Avatar užívateľa
K3

2012, koniec Mayského cyklu

2012, koniec Mayského cyklu nie sveta, je zlá interpretácie výsledkov archeologického výskumu, pravda je taká, že Mayský kalendár je zložený z mnohých cyklov vôbec nie nejaký dlhý cyklus, pretože mayský kalendár je zložený z oveľa väčších cyklov. V roku 2012 bude slnko meniť gravitačné pole a ocitneme v slnečnom maxime, nič viac iba väčší počet slnečných búrok, a môže zlyhať ekonomický systém, čo bude šťastná správa :D Čo ste si mysleli vy ??

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4256 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
Led

Krásna mätúca myšlienka
Je možné na základe výpočtov známych skutočností vypočítať, či predpokladať hroziacu katastrofu, Vesmír je v neustálom pohybe. Naša fikcia konca sveta je v tom, že predpokladáme schopnosť a znalosť mayskych učencov na základe im známych skutočností vypočítať akúsi celosvetovú katastrofu.
Celosvetová katastrófa – aký je to pojem, akú má rozlohu? Pre obyvateľa istého územia, mimo hraníc toho územia nepozná nič, je svetom práve toto územie. Ostrovanov svet spočíva v jeho ostrove obkolesenom vodou. Všetko čo sa v tomto priestore udeje má preňho celosvetový dosah. Náš dnešný svet je Zem, ale môže to byť aj naša Slnečná sústava, či Galaxia, či … slovom pre nás je svetom to čo poznáme.

Aký svet mali na mysli Mayovia? Oblasť Yukatanu, Karibského zálivu, to poznali, to bol ich svet a ďalej nič.

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
Dr.Axl

Další repetista?
Co ještě chceš vyždímat z otřepaného tématu, jenž jen na těchto stránkách má 200 odkazů a vyčerpaly všechny možné verze odpovědí?
Jen další primitivní fámy a pověry. Kolikrát už byl avizován konec světa a jak všechny předpovědi dopadly?
viz odkaz ve zdroji:
Dopĺňam:
ad Led, Mayové nikdy konec světa neartikulovali. Je to jen tvrdošíjně se držící omyl v chybné interpretaci jejich kalendářních cyklů. Prostě po jednom cyklu nastává další. Jenže archeologové se jich už po uplynulých staletích logicky nemohli zeptat, tak si to v počátcích vykládali senzacechtivým způsobem.
Dnešní věda to dávno vyvrátila, ale jednoduché lidstvo lákají podobné katastrofické teorie, jichž se média lačně chopí, aby si jimi zvýšila prodejnost.
Bohužel i tady se stále najdou tací, co dokola omílají již omleté.

Zdroj: http://www.od­povede.sk/sear­ch?q=koniec%202012

Upravil/a: Dr.Axl

0 Nominácie Nahlásiť


Avatar užívateľa
smile

Nikdy som sa tým nezaoberala proste ked bude koniec sveta tak bude a my s tým nič nenarobíme. Proste žime každý deň ako by mal byť ten posledný a bude nám dobre. Nechápem prečo ľudia tak stresujú ved je to úplna hovadina možno nás mayovia len vystrelili :D no všetko je možné.

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
Dreamer

Lepsiu odpoved ako Led uz nenapisem, ale videl som skvelu epizodu serialu Krajne medze (The Outer Limits, IMHO najlepsi serial vsetkych cias) a tam zistil jeden astronom, ze asi nastane koniec sveta, na zaklade pozorovania slnka, aj kolega mu to potvrdil a on prave vtedy zacal zit naplno, vyslo mu to – tu nadvazujem na odpoved smile, je lahke povedat „zime kazdy den ako by bol poslednym“, ale realizovat to je uz ovela tazsie, aj ked si clovek pozrie niekolko podobnych serialov alebo filmov a povie si – od zajtra, na druhy den ho to prejde. Na tu temu by sme mohli diskutovat hodiny a myslim ze bezvysledne.

Vratim sa k tomu serialu, mal viac epizod o konci sveta, zimomriavkove konce, hravo poraza aj velkofilmy o konci sveta. Myslim ze to nie je presna odpoved na otazku, ale samotna otazka je dost volna, takze myslim ze je to v poriadku.

Zdroj: http://www.csfd­.cz/film/69854-krajni-meze/

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke
Avatar užívateľa
Led

Dr.Axl, súhlasím s tebou, že „Mayové nikdy konec světa neartikulovali.“, preto som to nazvala: „Krásna mätúca myšlienka“
ale sasi ti v záplave môjho textu ušlo slovo ´fikcia´ a ´predpokladáme´:
„Naša fikcia konca sveta je v tom, že predpokladáme schopnosť a znalosť mayskych učencov“

před 4255 dňami Odpovedať Nahlásiť
Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Veda