Avatar užívateľa
anonym

Prečo sa do jedál pridáva chlorid sodný?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5059 dňami Sledovať Nahlásiť



Odpovede
Avatar užívateľa
anonym

Chlorid sodný (NaCl (alebo kuchynská soľ) je dôležitá minerálna látka ľudskej a zvieracej potravy.

Soľ pre život
„Ľudia soľ potrebujú, ale denne nám postačuje 3 až 4 g soli, len pri väčších fyzických výkonoch spojených s potením jej potrebujeme viac. Soľ obsahuje sodík a chlór, pričom sodík viaže vodu, čo je dôležité v telesných tekutinách, kde je sodík aj hlavným prvkom,“ hovorí doc. MUDr. Štefan Farský, FESC, predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii. „Sodík v krvi v koncentrácii 130 až 140 mmol/l tu viaže vodu, a tak môže krv prúdiť so všetkými krvinkami a výživnými i obrannými látkami.

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie