Avatar užívateľa
veronikaiq

Načo sú dobré gaštany?

Pri prechádzke lesom, som si všimla, že je veľa popadaných gaštanov. Kedysi sme z nich stavali postavičky. Viem, že ich ale niektorí ľudia jedia. Ja som nikdy nejedla gaštany, ani pražené. Načo sú dobré?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pre koho je otázka zaujímavá? Elektrikář před 4939 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
skorcovaz

Tiež sme v školke robili zvieratká postavičky so špendlíkov a pagaštanu koňského. Odvar z jeho kory je vraj dobrý pri horúčke a znížení cholesterolu v krvi.
Z jedlých kaštanov sa po uvarení, alebo pečení dajú priprviť rozne pochúťky. Po tepelnej úprave vytlačíme vnútro a možeme rovno konzumovať, robiť guločky azlievať čokoládou, pridaním margarínu, cukru a žĺtkov urobiť krém do koláčov, ďalej zmiešať s jogurtom, alebo mäkkým syrom (napr. Lučina) – fantázii a chuti sa medze nekladú.. :)
Konzumácia gaštanov je dobrá práve v jeseni, kedy na ľudí začína doliehať depresia, úzkosť, alebo pochmúrne myšlienky, kvoli „ušlému“ letu a nedostat¨ku slnečného svitu. Sú tiež dobré na žalúdok, cievy, srdce a mozok (predchádzajú strate pamäti). Ďalej v nich nájdeme vitamíny skupiny A a B, vápnik, horčík a železo. Keďže neobsahujú lepok ani cukor, sú vhodné aj pre diabetikov a pri celiakii.

Zdroj: http://www.je­dlekastany.cz/

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
Judith

Tieto pagaštany, divé, z ktorých sa robia postavičky, využívajú sa v medicíne, majú liečivé účinky. Jedlé gaštany sa využívajú v kuchyni na rôzne plnky alebo iba tak, upečené na plechu, sú chuťovkami mrazivých miest v mnohých štátoch. Predávajú sa na uliciach.

0 Nominácie Nahlásiť


Avatar užívateľa
lienka

Gaštany však nie sú len laskominkou, ktorá poteší chuťové bunky. Ide aj o výživnú potravinu, ktorá obsahuje množstvo vitamínov. V jedlých gaštanoch nájdete napríklad vitamín B, E, K a majú tiež vysoký podiel vitamínu C, ktorého množstvo v gaštanoch je dokonca porovnateľné s podielom vitamínu C v citróne. Dôležitý je tiež obsah minerálnych látok ako zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik či draslík, ale aj tanín, ktorý je účinným antioxidantom. Gaštany majú pozitívny vplyv na vlasy, kožu, ale aj žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh. Konzumácia plodov gaštanu pomáha vyplavovať jedy z pečene, podporovať trávenie a keďže neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, sú vhodné pre celiatikov a pochutnať si na nich môžu aj ľudia trpiaci srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom.

Zdroj: www.ozene.zoz­nam.sk/cl/10170­/254051/Je-tu-cas-gastanov-Daju-zbohom-unave-pomozu-aj-vasej-pokozke

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
Elektrikář

Koňský kaštan je dobrý pro zvířata.Je hořký.
Je druh jedlých kaštanů.Dají se dát do nadivky do drůbeže.

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie