Avatar užívateľa
anonym

Ako sa vyrába žinčica?

Ja sa priznám nikdy som ju nepila, nebola ešte možnosť. Ale neďaleko vznikol stánok so slovenskými sýrami a láka ma si kúpiť žinčicu, len by som rada vedela z čoho to je a ako to chuti. Je zdravá? Čo obsahuje?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4915 dňami Sledovať Nahlásiť



Odpovede
Avatar užívateľa
jozo

žinčica(žintica, žentyca) – prevarená srvátka, vedľajší produkt pri výrobe ovčieho syra.
Srvátka (tekutina po oddelení syra z mliečnej zrazeniny) sa ohrievala (odvárala) v kotle nad vatrou. Keď sa začali na povrchu objavovať bubliny (začala urdiť), kotol sa odstavil z ohňa a širokou varechou (zberačkou) sa zobrala vrchná hustá vrstva (urda). Preliala sa do inej nádoby, kde sa miešala a chladila prelievaním (vyťahovala sa). Takto sa získavala jemná žinčica. Na Spiši a v Šariši sa žinčica neprelievala, preto sa zrážala na hustú syrovitú hmotu, zmiešanú so srvátkou (tzv. seknutá, zrazená, zubatá žinčica). Zmiešaním sladkej a staršej sa získala kyslá žinčica. Zásoba žinčice sa uskladňovala v drevených súdkoch a šafľoch na chladnom a suchom mieste v kolibe.

Zdroj: www.uluv.sk/pro­duct/zincica-1391/

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek