Avatar užívateľa
anonym

Aké je to jedlo haláslé?

Ja som o tom jedle doteraz len počula. Je to slovenské jedlo, alebo maďarské? Ako sa robí haláslé? Poznáte recept? Rada sa priučím niečomu novému.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4915 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
Judith

Je to typické maďarské jedlo" halászlé = rybacia polievka.
Z hláv, chvostov, ikier a koreňovej zeleniny sa uvarí typický rybací vývar, prepasíruje sa mäso, čo sa dá obrať z kostí, z toho, čo sme vyvarili. Do vývaru sa pridá mletá sladká, štipľavá paprika, ja pridávam aj sladkú smotanu, šľahačkovú, dosolím a vložím na cca 10 min. vykostené kúsky rozlicných rýb. Nemieša sa, iba sa potriasa v hrncom, aby sa mäso nerozsypalo a varí sa na miernom ohni, nesmie sa vrieť. Ja robím hustejší vývar vďaka tým prepasírovaným kúskom mäsa, ktoré boli na podkladoch na vývar, všetko, čo by sme mali vyhodiť, okrem žlče a vzduchovej bubliny a samozrejme, mäsa, dávame na vývar. Nič nevyjde nazmar.
Jednoduchší spôsob je: kúpiť kocky rybacieho bujónu, uvariť podľa návodu a množstvo, koľko uznáme za vhodné, rimiešať sladkú smotanu a vložiť už iba kúsky rybacieho filé a dovariť.

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
lienka

Ano ide o maďarskú polievku. Ja ju robím takto: 20 g rybieho filé (alebo sa robí i z kapra), 1 malé sterilizované lečo, 2 mrkvy, cibuľa, olej, 2 KL mletej papriky, soľ, nové korenie, čierne mleté korenie, bobkový list, feferónky, polievkové korenie, 3 PL hladkej múky
Mrkvu na jemno nastrúham a spolu s cibuľou orestujem na oleji. Zasypem paprikou, pridám nakrájané filé, soľ, nové korenie, bobkový list, čierne mleté korenie, feferónku, lečo a zalejem vodou. Varím 20 minút. Z oleja a múky urobím zápražku, ktorou zahustím polievku. Dochutím polievkovým korením.

0 Nominácie Nahlásiť


Avatar užívateľa
Elektrikář

Je to maďarská rybí polévka používaly se na ní malé ryby.naplnil se kotlík surovinami a bez míchání se pomalu vařilo.

0 Nominácie Nahlásiť

Avatar užívateľa
ekorf

všetky odpovede sú dobré, len jedna poznámka, na dobré halászlé je potreba 6 druhov sladkovodných rýb

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie