Avatar užívateľa
ciernak

Prečo sa šampaňskemu vinu hovorí šampaňské?

Odkiaľ vznikol názov vína šampaňské? Kde ma šampaňské pôvod? Máte radi šampaňské? Aké pijete a ako často? Pijete ho len na zvláštne príležitosti?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pre koho je otázka zaujímavá? anonym před 4906 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
skorcovaz

Je to vínny nápoj s obsahom oxidu uhličitého, ktorý vziká vo víne po vyvolaní sekundárneho kvasenia. Názov „Champagne“ može ale podľa štatútu chráneného miesta povodu niesť len takéto víno, z oblasti Champagne – Ardenne.
Jeho povod siaha (údajne) až do čias starých Rimanov.. K objaveniu jeho histórie prispel Dom Pérignon, keď sa snažil bublinky, vznikajúce behom transportu vína odstrániť a zistiť, prečo sami vlastne vzikajú.. Champagnské víno sa preslávilo v stredoveku, za vlády Henricha IV.
Šampanské milujem, nepotrpím si ani na značku, celkom mi stačí, ako bublinky príjemne „stúpajú“ do hlavy.. :))
Chutné je pri jeho popíjaní jesť jahody..
Pijeme ho tak raz za mesiac, ale len tú „lacnú“ 60-korunovú odnož.. Tie drahšie kúsky si dopriavame len na Silvestra, Vianoce, či pri iných, ako ste to sám označil – zvláštnych – príležitostiach.. :)
http://www.cham­pagne.cz/?gclid=C­I6huK3_5aQCFaP92A­odgzF90w

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/%C5%A0am­pa%C5%88sk%C3%A9_v%C3%AD­no

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
jozo

Tajomstvo jeho výroby vraj v roku 1676 objavil vo francúzskej oblasti Champagne benediktínsky mních Dom Pérignon.
Nie je šampus ako šampus! Ako šampanské sa môžu označovať iba šumivé vína z francúzskej oblasti Champagne. Ostatné vína, hoci vyrobené tou istou metódou, sa podľa medzinárodnej dohody označujú ako sekt. U nás sa im zvykne hovoriť aj šumivé vína. Šumivé vína – sekty, sa vyrábajú z kvalitných zmesí vín. Po vykvasení sa do vína pridá ďalší cukor a kvasinky, čo vyvolá druhotné kvasenie. Sekt kvasí a zrie minimálne šesť mesiacov, pričom vzniká oxid uhličitý CO2, ktorý prirodzene nadviaže na víno. Pritom niektoré druhy najkvalitnejších sektov zrejú priamo vo fľašiach až 12 mesiacov a po celý čas sa fľaše ručne otáčajú. A ako je to so sýteným vínom? Väčšinou je to menej kvalitné víno, do ktorého sa umelo pridá CO2.

Zdroj: www.adam.cas.sk/clan­ky/2615/ako-si-vychutnat-sampussss.html

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie