Známi z Poľska pozvali mňa a moju rodinu na Vianoce k ním. Chcela by som vedieť aké sú ich tradície počas sviatkov, čo jedia a pijú a čo stromček apod.?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4899 dňami |
Sledovať
Nahlásiť
|
Oslava Vianoc v Poľsku je prakticky rovnaká ako u nás. Na Štedrý deň
dopoludnia ešte gazdiné dokupujú posledné nákupy. Pečú vianočné
sladkosti a varia dvanásť tradičných pokrmov. Obľúbenou úlohou detí na
Štedrý deň je vyzeranie prvej hviezdičky na oblohe – biblickej
betlehemskej hviezdy (Gwiazdky). Keď sa objaví, prichádza s ňou znamenie,
že rodina si môže zasadnúť k štedrovečernému stolu. Niektorí veria že
hviezda prinášajú i darčeky, ale väčšina verí, že ich pod stromček
nosí Ježiško.
Na štedrovečernom stole je o jeden príbor navyše, aby si hostiteľ mohol
uctiť náhodného návštevníka alebo hladného pútnika. Kňazi pripravujú
azymy, tenké oblátky z bielej múky veľké ako plytký tanier a rozdeľujú
ich farníkom..
Na Štedrý deň Poliaci dodržiavajú tradične pôst a nikto sa k stolu
neposadí skôr ako vyjde na oblohu prvá hviezda. Pri štedrovečernej večeri
pán domu rozdáva spolu stolovníkom oblátky – azymy. Podáva sa dvanásť
chodov symbolizujúcich 12 mesiacov v roku. Najprv sa podáva polievka
poľský barszcz (boršč). Je to vývar z údeného mäsa, cvikle a podáva sa
s nokmi. Inde sa ako polievka podáva tzv. źurek, čo je zatrepaná hríbová
polievka. V mnohách častiach Poľska zasa dominuje rybacia či hrachová
polievka. Dominantným hlavným chodom sú ryby a víno. Kapor sa upravoval
v sladkej omáčke so slivkami. Nesmelo chýbať mleté rybie mäso v rôsole.
Dnes sa však hlavným chodom stáva čoraz častejšie pečený moriak alebo
morka. Tradičným vianočným pokrmom je podlhovastý biely chlieb, špeciálne
pripravený pre štedrovečerný stôl a makové „pupáky“ osladené
mliekom, cukrom, alebo medovou vodou a hrozienkami.
Slávnostný obed Vianoc sa podáva 25. decembra. Najčastejšie sa podáva
šunka a špeciálna pečená klobása, ktorá sa kupuje na trhu surová
(neúdená) a pečie sa doma v celých kruhoch. Obľúbená je i hydina. Ako
zákusok sa podávajú cestové „ušky“ a pirôžky plnené hubami a
kapustou. Pije sa „varzonka“ alebo grog.
Zdroj: www.euroinfo.gov.sk/eurokrajiny/vianocne-tradicie-a-zvyky-v-krajinach-eu-746.html
0 Nominácie Nahlásiť |
U otázky neprebehla diskusia.
Nový příspěvek